Kutatók egy csoportja szerint, nem csak az embereknek, hanem a minket körülvevő kisállatoknak is szükségük lehet saját COVID-19 vakcinákra a jövőben, hogy ezzel is visszaszoríthassuk a koronavírus továbbfejlődését és az emberekre való átterjedését.

A SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus az embereken kívül számos állatot is bizonyítottan megfertőzött már, a vírust kimutatták már macskákban, kutyákban, nyércekben, de Covid-19 pozitív tigriseket és gorillákat is találtak már.
Tavaly Dániában például több, mint 17 millió nyércet kellett elpusztítani az állatok közti és az állatokról emberre történő átfertőződés elkerülése miatt.

A koronavírussal kapcsolatos kutatások leginkább eddig csak az emberi tényezőket vették górcső alá és bár jelenleg a tudósok úgy vélik, hogy az állatoknak nincs túlzottan jelentős szerepük a vírus emberekre történő átterjesztésében, fontosnak tartják, hogy a jövőben az állatokról emberre történő továbbfertőződést is kivizsgálják – írja egy nyilatkozatában az amerikai járványügyi hatóság, a CDC.

A CDC mellett, több brit és amerikai kutatók is úgy véli, annak érdekében, hogy a jövőben teljesen megfeledkezhessünk a Covid-19-ről nem csak az embereket, hanem a háziállatokat is oltani kellene koronavírus ellen, ezért sürgetik a házi kedvencek számára optimalizált vakcinák előállításának és gyártásának elindítását is.

Az állatok megfertőződésének figyelmen kívül hagyása ugyanis nem csak azért veszélyes, mert elképzelhető, hogy egyes fajok továbbterjeszthetik azt az emberek körében, hanem azért is, mert a vírus az állatok közti találkozások során mutálódhat, aminek következtében egy új variáns keletkezhet, mely egy újabb, ismeretlen, mutáns vírussal fertőzheti meg az embereket.

„Amikor a háziállatokról beszélünk, akkor azokra a házikedvencekre gondolunk, akikkel egy háztartásban élünk, akikkel a szoros kapcsolat és a közös élettér egyfajta újabb veszélyforrás az emberekre nézve. Természetesen most elsősorban az emberek gyors beoltása a legfontosabb cél, de később, mikor már megfelelő lesz az átoltottság, el kell gondolkodnunk azon is, hogy milyen módon védhetjük majd meg magunkat az állatok általi átfertőződéstől is.” – nyilatkozta a Virulence főszerkesztője, Kevin Tyler.

Neked mi a véleményed erről?
Te beoltatnád kiskedvenced, ha lenne számára vakcina?
Várjuk véleményed kommentben!