A világ minden táján élnek gazdag és szegény emberek egyaránt. Persze nem mindenki tett vagy éppen tehet adott sorsáról, hiszen van, akinek ölébe hull minden, míg mások semmit nem kapnak az élettől. A szegény és a gazdag fogalma is relatív, hiszen egy szegény ember is élhet átlagos életet, ami nem azt jelenti, hogy koldulni kényszerül. Ezzel szemben pedig, az is gazdag embernek számíthat, aki velünk ellentétben például minden évben külföldre megy nyaralni. Szóval, mindez nézőpont kérdése. Ettől függetlenül is vannak olyan gazdag emberek, akiknek lehet, hogy a nevét sem ismerjük, de valamit nagyon jól csináltak.

Alapvetően azt gondoljuk, hogy a gazdagok szórják a pénzt, méghozzá azon egyszerű oknál fogva, hogy megtehetik. Ez azonban egyáltalán nem így van. Nem mondjuk, hogy egyikük sem költekezik ész nélkül, de jelentős részük viszont, igenis takarékoskodik. Cikkünkben számba vesszük a gazdagok jó szokásait, amiket nekünk is érdemes lenne fontolóra vennünk és kipróbálnunk.

Sport

A sportolás a gazdag emberek szokása, ugyanis ők mindennap legalább fél órát töltenek valamilyen testmozgással. Általában a kardiót választják, mint a futás, gyaloglás vagy kerékpározás. Az ilyen gyakorlatilag nemcsak a testre, hanem az elmére is jó hatással vannak. Pozitívan hatnak az idegsejtekre, serkentik a glükóz termelését, ami tulajdonképpen agyunk üzemanyaga. A gazdag emberek többsége azt a sportot folytatja, amit gyerekkorában elkezdett. Bill Gates, a Microsoft atyja például a teniszt részesíti előnyben.

Olvasás

A milliomos emberek általában rendkívül elfoglaltak, így nincs túl sok szabadidejük. Olvasni nemcsak azért szoktak, hogy kikapcsolódjanak, hanem tájékozódás, új ismeretek szerzése céljából. A gazdagok gyakran olvasnak történelmi vagy önfejlesztő könyveket, életrajzokat.

Saját stílusú ruházatuk van.

A gazdag emberek mindegyikének van egy sajátos stílusa, de ez nem jelenti azt, hogy ruhatáruk állandóan cserélődik. Van, hogy éveken át ugyanazokat a ruhadarabokat hordják. Mark Zuckerberg például minden extra dologtól megszabadította életét, mert nem akar olyan döntéseket hozni, amik nem érintik a társadalomhoz való hozzájárulását.

Spórolás

A gazdag emberek abszolút profik a pénzmegtakarítás területén. Egyrészt mindig pontosan tudják, hogy mennyi pénzük van, nyomon követik kiadásaikat és bevételeiket is. Tisztában vannak a pénzügyi helyzetükkel és még véletlenül sem szórják a pénzt olyan dologra, amire egyáltalán nincs szükségük.

Tömegközlekedés

A gazdag embereknek nem szokása a kérkedés. A tömegközlekedést használják, bicikliznek vagy gyalogolnak. A New York-i polgármester, Bill De Blasio is ezek közé a gazdagok közé tartozik.

Nem vásárolnak vadonatúj autókat.

Amikor egy gazdag ember autót vásárol, nem feltétlenül a legújabb, csúcskategóriás modellek közül válogat. Sőt, nem úgy cserélgetik autóikat, mint más az alsóneműét, legalább tíz évig ragaszkodnak ahhoz, amit megvásároltak. A Titanic sztárja, Leonardo DiCaprionak egy Toyota Priusa van, ami keresetéhez képest röhejesen olcsó.

Korán kelés

Minden gazdag embert korán kidob az ágy. Általában a munkanap megkezdése előtt három órával már fent vannak, aminek köszönhetően minden reggeli rituáléra vagy elvégzendő feladatra és a családra is van elegendő idejük.

Elmélkedés

Az elmélkedés és a meditáció kiválóan enyhíti a nyomást, csökkenti a stresszt, pozitívan javítja hangulatunkat és viselkedésünket és előhozza kreativitásunkat. Napjainkban már sokan élnek ezzel a módszerrel, ahogyan a híres műsorvezető, Oprah is.

Testbeszéd

A milliomosok tudják, hogyan tudják megszerezni az emberek bizalmát, rendkívül meggyőzőek és a kommunikációnak hála el is érik céljukat. Nemcsak szóval győzik meg az embereket, hanem testbeszédükkel is, ami egynesen vonzza a tekinteteket. Steve Jobs és Elon Musk is él ezzel a lehetőséggel és nagyon jól csinálják.

Nem néznek tévét vagy csak nagyon keveset.

A gazdag emberek mellőzik a tévénézést amennyire csak lehet. Ehelyett hasznosabb töltik el idejüket, mint például egy könyv társaságában sétával, edzéssel vagy beszélgetésekkel. Néhány milliomos szerint, mint például Garretgee háom hobbit emel ki, ami számára nagyon fontos. Az egyik a pénzszerzéshez, a másik a kreativitáshoz, a harmadik pedig az egészség megőrzéséhez szükséges.

Tervezés

A gazdag emberek úgy tartják, hogy bármennyi pénzt is veszítenek el, azt biztosan újra meg is keresik. Az elpazarolt időt viszont, már nem szerezhetik vissza. Ha nincs terved, akkor ne is várj a sikerre, mert soha nem jön el. A milliomosok aranyszabálya, hogy “a helyes terv megakadályozza a rossz munkát”. Minden gazdag ember pontosan megtervezi idejét, feladatait és minden napra vannak kitűzött céljai. A siker kulcsa pedig nem más, mint a tervezés és a türelem.