Köztudott, hogy az állatok legyen az kutya vagy macska de felveszik gazdáik szokásait és teljesen a család szerves részévé vállnak. Elsőre nagyon egyszerűnek tűnhet például a macskák tartása, hiszen csak enni meg inni kell adni nekik, illetve cserélni az almot, ám ettől azonban jóval bonyolultabba helyzet. A gazdiknak minden egyes mozzanatukra, reakciójukra oda kell figyelniük, hogy elkerüljék a kellemetlenségeket, úgymint depresszió és agresszív viselkedés. A mai cikkünkben olyan rossz macskaszokásokat gyűjtöttünk össze, amiket a gazdik váltottak ki az állatokból.

1, Ölelgetés

Mivel a macska nem épp egy bújós állat ezért zavarhatja, ha túl sokszor ölelgeti őt a gazdája. Ennél az állatnál ilyenkor stresszhormonok szabadulnak fel, és ennek köszönhetően agresszív viselkedést tanúsíthat, például karmolhat vagy haraphat. Ezzel azt akarja kifejezni, hogy nem tetszik neki ez a gesztus, szóval hagyd abba. Ha sokáig csinálod ezt, csak még rosszabb viselkedést hozol ki belőle.

2, Lézer használata

Minden macskában van egyfajta vadászösztön, ami bizonyos alkalmakkor aktiválódik, ilyen például, ha lézerrel próbálsz vele játszani. Ha kergeti, üldözi, próbálja elkapni de nem sikerül neki, csalódásként fogja elkönyvelni a vadász-élményt, ami bizony negatívan hathat a lelkére. Ez az állat nem tudja felfogni és megérteni, hogy miért nem tudta elkapni, holott mindent megtett érte. Ha nem akarod, hogy depressziós legyen, akkor felejtsd el ennek a használatát

3, Kezek használata

Nagyon vigyázz, mikor a kezed segítségével dögönyözöd, vagy simogatod a macskád, mert ők nem úgy fogják fel, mint a gazdi testrészét, hanem mint egy játékot. Ennek köszönhetően elkezdhetik harapni, sőt meg is karmolhatják, szóval célszerű ilyenkor odafigyelni.

4, Étkezés befejezése

Fentebb már említettük, hogy a macskákban van egyfajta vadászösztön, ami akkor is aktiválódik, mikor végeznek az étkezéssel. A vadon élő társaik a zsákmány elejtése és elfogyasztása után a mancsaikat kezdik nyalogatni, hogy elfedjék az élelem szagát. A házi macskák is ugyanezt csinálják, szóval ha meglátod, hogy a mancsát nyalogatja, akkor tuti biztos, hogy befejezte az étkezést. Abban az esetben is elveheted előle a tálat, ha a mancsa nyalása közben látod, hogy maradt még benne étel.

5, Szobanövények hatása

A legtöbb szobanövény rendelkezik olyan rosttal, mely elősegíti a vedlést, így emiatt “rongálják” meg a növényeidet. Ezért nem lehetsz rá mérges, mivel ez az ösztönszerűen történik náluk. Arra kell nagyon figyelni, hogy a fikuszokat és a karácsonyi kaktuszokat ne egyék meg, mert az mérgező számukra.

6, Kaparászás, karomfenés

A macskák nem azért kaparják szét a bútoraidat, mert el akarnak szomorítani, hanem mert ez is ösztönből jön nekik. A rendszeres kaparászással a karmuk felső rétegét távolítják el, mely hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzék az egészségüket. Ha nem akarod, hogy az asztalod, kanapéd legyen megrongálva akkor gyorsan szerezz be egy speciális kaparófát.

7, Karomvágás

A macska karmainak fő alkotóeleme a cellulóz, de ezen kívül olyan erek és idegvégződések húzódnak benne, amit ha laikusként vágsz le, nagy fájdalmat okozhatsz a házi állatodnak. A legjobb, ha profi szakember végzi el ezt a műveletet. Ha mégis úgy döntesz magad vágod le és esetleg rosszul sikerül, az befolyásolhatja a mozgását is.

8, Egyhangú étrend

Ha hosszú hónapok vagy akár éveken keresztül ugyanazt a tápot, konzervet kapja a macskád, akkor egy bizonyos idő után a gyomra nem fog tudni más ételeket befogadni, annak ellenére sem, hogy azok valóban egészségesek és tele vannak hasznos anyagokkal. Ha nem akarod, hogy a macskád ennyire rosszul járjon, akkor rendszeresen variáld az étrendjét.

9, Szűk térben tartás

A macskák hajlamosak a klausztrofóbiára, mivel a DNS-ükben benne van, hogy ők régen szabadon éltek. Ennek tudatában lehetőleg ne próbáld olyan helyen tartani, ahol bepánikolhat. Ha mindenképpen szeretnél macskát tartani de a lakásod túl pici, akkor biztosíts neki napi szintű sétát a szabadban. Így ugyanis nem veszíti el a lelki egyensúlyt.

Neked van macskád?