Soha senki nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a sötétben sétál valahol, miközben egy támadó leselkedik rá. Ilyenkor sok-sok dolog lepörög előttünk. Fussunk? Felhívjunk valakit? Álljunk a dolog elébe? A net-en és újságokba millió tanács van, hogy mit tegyünk ilyen helyzetben. Egy dolgot azonban érdemes fejben tartani. Minden egyes szituáció más és más. Egyébként is emberekről van szó és nem vagyunk egyformák. Míg valami ott működött, itt nem biztos, hogy fog. Sőt…! Sok esetben magunknak is árthatunk vele.

Összegyűjtöttünk nektek pár tippet, amit érdemes észben tartani.

Kulcsok az öklünkben?

Sokan úgy gondolják, hogy ez a helyes módja annak, ahogy a kulcsokat kell tartani támadás esetén. Azonban figyeljünk arra, hogy ezt a támadó sokkal könnyebben kiszúrja és megpróbál majd “hatástalanítani” minket, továbbá így magunkat is könnyedén megsérthetjük vele. Tartsuk a kulcsot a megszokott módon, mintha ajtót nyitnánk. Ez kevésbé feltűnő és könnyebb használni. Esetleg foghatjuk úgy is, mint egy kést. Nagyobb erőt tudunk kifejteni.

Futás!

Szégyen a futás de vajon tényleg hasznos? Nem biztos… Könnyedén meglehet, hogy az ellenfél gyorsabb nálunk. Ezzel az a baj, hogy kifárasztjuk magunkat és ha utolér minket, már nem marad erőnk felvenni a harcot. Ha futunk, akkor neki háttal leszünk, nem tudjuk mit csinál éppen. Ha hátrafordulunk, akkor meg lelassulunk. Na persze ennek ellenére nem kell egyből harcba bonyolódni. A kulcsa a dolognak, a helyzet pontos felmérése és lereagálása. Akkor fussunk, ha biztosan ez a legjobb módszer.

Meggyőzés?!

Megpróbálhatjuk enyhíteni a helyzetet egy kis megelőző beszélgetéssel, vagy meggyőzéssel. De ne áltassuk magunkat. Legyünk készen a támadásra. Vélhetőleg éjszaka nem azért álltak elénk, hogy egy jót “ducsmizzunk” a sötétben.

Online önvédelmi technikák

Az önvédelmi technikákat nézve pl. Youtube-on magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, de ez hamis érzés. Az élet nem megrendezett szituációkat tol elénk. Továbbá ezeknek a gyakorlására is szükség van, de ez még mindig kevés. Kell pontosság, erő, gyorsaság. Ezek pedig nem igazán sajátíthatóak el netes videókról.

A földre mindennel…

Célszerű döntés lenne, hogy eldobjuk az értékeinket, amikre a támadó hegyezi a fogát. Ugyanakkor ezzel meg is zavarhatjuk. Ki tudja mit provokálunk ki belőle ezzel. Továbbá vannak dolgok, amiket önvédelmi eszközként is tudunk hasznosítani.

Kerülni a szemkontaktust

Provokációt válthat ki. Viszont a gyengeség jele is lehet, hanem merünk a másik szemébe nézni. Ha szembe merünk nézni vele, az magabiztosságot sugall. Továbbá az elkövető is tudja, hogy azonosíthatod a rendőrségen.

Ágyékrúgás

Ahhoz, hogy igazán fájjon.. nagyon pontosan és nagyon erősen kell eltalálni. Vannak ennél sokkal jobb és könnyebben hozzáférhető pontok a testen. Például a szem. Az ágyékrúgás igazán csak a filmekben hasznos.

Telefonhívás-szimulálás

Gondolnánk, hogy a támadót ez megrémíti, hisz ha van valaki a másik vonalon, akkor könnyedén és hamarabb fény derül a bűntettre. Azonban ez azt is sejteti a támadóval, hogy kizártad a külvilágot és nem veszed észre, ami körülötted történik.

Tűz!

Állítólag azt kiáltani támadás esetén, hogy “Tűz!” hasznosabb, mint azt, hogy “Segítség!”. Valóban a “tűzre” hamarabb felfigyelhetnek az emberek, de egy dolgot ne felejtsünk el. Nem mindenki önkéntes tűzoltó és a tűz szó hallatán sokan inkább menekülőre fogják, mintsem segítenének…

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!