Egy-egy pohár bor esténként…Ugyan mi baj történhet? – Gondolják sokan.
Aztán az egyből kettő lesz, a kettőből három…és így tovább.

Igaznak hiszed vagy sem, a túlzott alkoholfogyasztás az ország legtöbb áldozatát szedő szenvedélybetegsége, becslések szerint minden ötödik magyarnak gyűlik meg a baja a szeszes italokkal.
Az Egészségügyi Világszervezet felmérései szerint hazánk az Európai Uniós tagországokhoz képest drámaian rossz helyzetben van: a népesség túlzott alkoholfogyasztása miatt ugyanis kivételesen magas hazánkban az idő előtti elhalálozás, pont ugyanúgy, ahogy az egy főre jutó alkoholfogyasztás mértéke is.

Egészen pontosan a magyarok 17,7 százalékának van valamilyen alkoholproblémája, a lakosság 10 %-a pedig konkrétan alkoholistának nevezhető.
Hogy érzékeltessük, hogy mennyire elhúztunk ezen a nem túl előkelő listán, eláruljuk, hogy európai viszonylatban ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint nálunk: az alkoholproblémákkal rendelkezőket nyugatabbra 7,5%-ra becsülik és alkoholistának is csupán a társadalom 4 százalékát tartják.

De vajon hol van a határ, miből tudhatod meg, hogy aggódnod kell-e alkoholfogyasztási szokásaid miatt, vagy még nem lépted át azt a határt, amit kifogásolni lehetne?

Az alábbi 10 jelből, ha csak egyet is érzékelsz magadon, akkor ideje elgondolkoznod azon, hogy valamit változtatnod kell!

Tehát, aggodalomra adjon okot, ha észreveszed, hogy:

1. Kitör belőled a vadállat
Ha alkoholfogyasztás következtében megmagyarázhatatlan dolgokat teszel, zűrös ügyekbe keveredsz, vállalhatatlanul viselkedsz.

2. Több napos dorbézoláskat tartasz
Nem csak akkor van baj, ha valaki minden nap iszik. Abban az esetben, ha nem okoz problémát egy két-három napos ‘ivászat’, komolyan el kell gondolkoznod. A több napon keresztül elhúzódó alkoholmámoros bulik ugyanis borzasztó hatással vannak a szervezetre és amellett, hogy ezt az utat követve könnyebben válhatsz alkoholistává, még a cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeled.

3. Azért iszol, hogy jobb kedvre derülj
Az alkohol hangulatjavító hatását mindenki ismeri, de nem célszerű huzamos ideig ‘vele’ feldobni magunkat.

4. Feledékennyé válsz
A túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhetően memóriánk károsodhat. Ha arra leszel figyelmes, hogy a hétköznapok során, józan állapotban egyre több dolgot elfelejtesz, akkor nem árt kicsit jobban odafigyelned magadra.

5. Megszólnak a szeretteid
A külső szemlélők gyakran jobban látják, hogy valaki átlépett egy bizonyos határt, mint a személy maga.
Abban az esetben már biztosan baj van, amikor valakinek a szerettei/rokonai/barátai hívják fel a figyelmét arra, hogy szerintük túlzott mértékben fogyaszt alkoholt.

6. Egyre nagyobb mennyiséget kell innod ahhoz, hogy ellazulj
Nemrég még elég volt egy sör, hogy kicsit fellélegezz és megnyugodj, manapság pedig már négy után sem érzed ugyanazt a lazaságot? A szervezet sokkal könnyebben hozzászokik az alkoholhoz, mint gondolnánk, ezért kell mértékletességet tartani a fogyasztása során.

7. Tiltó tényező ellenére is az üvegért nyúlsz
Ha nem tudod megállni, hogy olyan esetben is az üvegért nyúlj, amikor kifejezetten tilos az alkohol fogyasztása (gyógyszert szedsz, autóba kell még ülnöd stb.), ideje, hogy komolyan elgondolkodj a jövődről!

9. Ha titkolózol és hazudozol az alkohol miatt
Az már rég rossz, ha megvezetsz és átversz másokat, ha az ivásról van szó.
A zugivás, az elfogyasztott szeszes ital mennyiségének letagadása, a hazugságok legyenek intő jelek!

10. Ha megfosztod magad az alapvető szükségleteidtől, csak hogy szeszes italhoz juss
Abban az esetben, ha anyagilag rosszabb helyzetbe kerülsz, de alapvető élelmiszer vagy tisztálkodószer helyett is inkább alkoholra költöd a pénzed, akkor egyértelműen súlyos gondjaid vannak.

De mi a normális?

A legtöbben ‘társasági ivónak’ tartják magukat, ami azt jelenti, hogy egymagukban, vagy otthon nem fogyasztanak szeszes italokat, csak ha valahová mennek/barátokkal ülnek össze stb.

Ezzel nincs is semmi gond, de nem mindegy az sem, hogy ezen alkalmakkor, miből-mennyit fogyasztunk.
Általánosságban elmondható, hogy alkoholfogyasztás terén a határt férfiak esetében napi 4 vagy heti 14 ital fölött,
nőknél pedig napi 3 vagy heti 7 ital fölött szokták meghúzni.

Szerintetek mikor lehet valakit alkoholistának vagy alkoholfüggőnek nevezni?
Várjuk véleményed kommentben!