A legtöbb gyerek számtalanszor eljátszadozott a gondolattal milyen lenne valódi kincsekre bukkanni a világban, vagy a hátsó udvarban. Nyilván játék szempontjából tök jó volt kincses térképet készíteni és a nyomokat követni, de ez mégsem volt annyira izgalmas, mint azoknak az embereknek a napja, akik valóban értékes holmikat találtak. Természetesen mindig akkor fedeznek fel valamit az emberek, mikor a legkevésbé számítanak rá, legyen szó kutyasétáltatásról vagy csak egy szimpla kertfelújításról, ásásról. A mostani posztunkban 9 személyt szedtünk össze, akik elmesélték, hogyan és mit találtak életük során.

1, Dinoszaurusz csontváz darabja

John Lambert 1997-ben kertásás közben bukkant rá egy nagyon érdekes dologra, amiről csak sejtése volt, hogy micsoda. Gondolta valamilyen állat csontja lehetett, de nem tulajdonított neki nagy jelentőséget. 2013-ban úgy döntött a biztonság kedvéért elviszi egy paleontológushoz, aki képes megállapítani, hogy milyen állathoz tartozott ez a darab. A vizsgálat során kiderült, hogy ez egy úgynevezett Pliosaurus maradványa, mely nagyjából 60-250 millió évvel ezelőtt élt.

2, Elrejtett óvóhely

Chris és Colleen Otcasek úgy döntöttek, hogy elköltöznek Kaliforniába. Szerencséjükre akadt egy ház, ami megfelelt az igényeiknek, ám azzal nem számoltak, hogy valami egészen váratlan dolgot találnak a ház kertjében. A testvérpár egy nagyjából 50 évvel ezelőtt épült titkos búvóhelyre bukkant, amit nagy valószínűséggel a hidegháború idejében használt az előző tulajdonos. Mikor kinyitották az ajtaját döbbenten vették észre, hogy minden kifogástalan állapotban van odabent, pedig azt hitték semmit sem fognak benne találni. Ennek ellenére rengeteg tartós élelmiszer, gyógyszer, olvasnivaló, kávé sorakozott a polcokon.

3, A rég elfeledett Ferrari

Egy testvérpár 1978-ban úgy döntött elkezdi felújítani los angelesi otthonuk kertjét, ezért elkezdték felásni a területet. Meglepetten vették észre, hogy egy bizonyos mélység után valami keményben akadt el ásójuk, ezért jobban megnézték az akadály forrását. Kiderült, hogy egy Ferrari volt elrejtve a föld alá, és nem is akármilyen… egy Dino 246 GTS volt. A testvérek azonnal értesítették a hatóságokat, akik megállapították, hogy a gépjármű lopott volt és azért ásták el. A kocsit az illetékes szervek kiemeltették, majd elárverezték.

4, Óriástatu páncél

Jose Antonio Nievas argentin birtokán vett észre egy felismerhetetlen dolgot a földben, amiről kezdetben azt gondolta, hogy valamilyen dinoszaurusz tojás lehet… vagyis annak a maradványa. Miután a szakemberek is megvizsgálták a leleltet kiderült, hogy a mostani tatuk őse, az úgynevezett glyptodon fosszíliája volt. A legérdekesebb az egészben, hogy a kövület, akkora volt, mint egy Volkswagen Beetle karosszériája.

5, Titkos alagút a Gízai nagy piramisba

A piramisok mindig is vonzották az embereket, főleg azért mert nagy titkokat rejtettek a hatalmas építmények. Szinte nem volt olyan ember, aki ne akart volna bemenni és megnézni mégis mik vannak odabent. El Haraneya egy olyan falu, mely az ősi piramisok közelében helyezkedik el. Az egyik ott élő ember kert ásás közben egy furcsa alagútra bukkant, melyről fogalma sem volt, hogy hova vezethet. Később kiderült, hogy ez egy titkos alagút, mely a Kheopsz-piramisba vezet.

6, Középkorból származó ékszerek, kincsek

Andreas K. ausztráliai otthona udvarában érdekes dolgot figyelt meg. A fölben közel kétszáz darab ékszert talált, amit gondosan becsomagolt, majd levitt saját pincéjébe. Éveken át nem is foglalkozott a talált holmikkal, ám mikor költözésre került a sor, akkor találta meg őket újra. Fogta elvitte őket egy szakértőhöz, aki némi vizsgálat után kiderítette, hogy közel 650 évek ékszerekről van szó. A férfi nem akart velük foglalkozni, ezért a helyi múzeumnak adta őket.

7, A több ezer éves indián csontok

A 2014-ben 14 éves Ali Erturk döbbenetes dologra bukkant miközben egy kis tavacskát akart kiépíteni magának otthona kertjében. Amikor édesapja meglátta mi van a földben azonnal hívta a rendőrséget, akik kiderítették, hogy ezek bizony emberi maradványok. Viszont nem akármilyen csontok voltak, hanem indián csontok. A fiú egy több ezer éve holtan fekvő indián földi maradványit találta meg, aki ezen a vidéken élt.

8, Arany érmék

Egy kaliforniai házaspár kutyasétáltatás közben talált rá nyolc eltemetett dobozra, melyek kiálltak a földből. Mikor kiszedték őket a földből és kinyitották őket, döbbenten vették észre, hogy tele voltak arany érmékkel. Az érméken 1847 és 1894 közötti évszámok voltak írva, vagyis nagy valószínűséggel akkoriban temethették el őket. A pár megszámolta a pénzt és kiderült, hogy közel kilenc millió forintnak megfelelő dollár lapult a rozsdás dobozokban. Mivel a legtöbb teljesen hibátlan állapotban volt, ezért úgy határoztak, hogy elárverezik őket.

9, Ékszerekkel teli széf

Matthew Emanuel családjával karöltve döntött úgy, hogy felújítják kertjüket, mert az árvíz teljesen tönkretette azt, valamint a közelben élő állatok sem tettek rá jó hatást. Látták, hogy a borostyán között egy rozsdás doboz van, de sosem figyeltek rá, mert az hitték valamilyen elektromos doboz lehet. Miután kihívták Robert Fole-t azy egzotikus növényekre szakosodott kertészmérnököt akkor vették észre, hogy ez a doboz mégsem az, aminek korábban hitték. Kiderült, hogy ez egy rozsdás páncél volt, mely tele volt arany érmékkel, ékszerekkel, gyémántgyűrűkkel…stb. Találtak benne néhány olyan tárgyat, amin volt egy cím. Kiderült, hogy a közelben élő idősebb házaspár címe volt, akiktől megkérdezte, hogy kirabolták-e őket valamikor. A házaspár mondta, hogy igen még 2011-ben. Matthew ezek után visszaadta jogos tulajdonosának az értékeket.

Ti találtatok valaha valamit ásás vagy kutyasétáltatás közben?