A mai világban már nagyon nehéz megmondani, mi az, ami rákot okoz és mi az, ami nem. Persze a tudósok mind a mai napig azon dolgoznak, hogy kiderítsék az igazságot. Viszont mi emberek laikus szemmel is nagyjából tudjuk, hogy például az elhízás és a káros szenvedélyek nagy mértékben hozzájárulnak a probléma kialakulásához. A mai cikkünket azért hoztuk létre, hogy megismerkedjetek azokkal a tevékenységekkel, amik befolyásoló tényezők lehetnek a különböző rákos sejtek elburjánzásában.

Túlsúly

Kutatások szerint a túlsúlyos embereknél nagyobb az esély, hogy daganat alakul ki. Ez amiatt van, mert az elhízás miatt nő a gyulladások kialakulásának a kockázata. A sportolás és a megfelelő étkezés elősegíti a fogyást, ami nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, de kevesebb eséllyel alakul ki érelmeszesedés is. Mindezek mellett csökken annak a valószínűsége, hogy cukorbetegség, gyomor-, májrák alakuljon ki.

Forró tea

Ha forrón iszod a teát, akkor nagyon rossz hírünk van, ugyanis a 65 ° C feletti hőmérsékletű ital növeli a rák kialakulásának kockázatát a nyelőcsőben. Ezen felül, ha a káros szenvedélyek rabja vagy, akkor ötször nagyobb az esély arra, hogy daganatos megbetegedés alakul ki. Lehetőleg kerüld ezeket a dolgokat és semmi bajod nem lesz.

Hirtelen növekedés

Egy tanulmány keretein belül kiderült, hogy minél magasabb egy ember, annál nagyobb esély van a rák kialakulására. Ezt a tényt még 1950-ben állapították meg, ám, hogy ez mi miatt történik arra nem sikerült rájönni. Egyes hipotézisek szerint a magasra nőtt embereknek több sejtjük van, ezért magasabb annak az esélye, hogy a sejtek mutálódni kezdenek. A magasra nőtt embereknek azt tanácsolják, hogy évente menjenek el szűrővizsgálatokra, amivel időben ki lehet szűrni a problémát.

Éjszakai munka

2007-ben az éjszakai műszak bekerült a rákot okozó tényezők kategóriájába. 2008-ban Dánia területén 38 női munkavállalónál alakult ki mellrák, miután hosszabb ideig kellett éjszakai műszakban dolgozniuk. A cégek anyagilag próbálták kompenzálni a helyzetet mikor kiderült a probléma.

Annak ellenére, hogy tanulmányokban találtak összefüggést az éjszakai műszak és a rák kialakulása között, még mindig nem tudnak pontos véleményt alkotni. Amennyiben van rá esély, hogy te is éjszakai műszakban dolgozz, próbálj meg mérlegelni és tedd fel magadnak a kérdést megéri-e?!

15-30 perc séta a déli órákban

Köztudott, hogy melanomát okozhat ha hosszabb ideig vagy napon, de tudósok szerint már az is elegendő ha csak fél órát vagy kint. Lehetőleg mindig legyél lekenve 30-50 faktoros naptejjel mielőtt kilépsz az utcára. Ennek elhanyagolás esetén jelentősen megnő a bőrrák kialakulásának a kockázata.

A 35 év feletti embereknek nem ajánlott a szoláriumozás, mert ez a tevékenység 75%-kal megnöveli a melanoma kialakulásának esélyét. Megfelelő faktorú naptejjel és nagy karimájú kalappal könnyen megelőzhető a probléma.

Füst és tűz

Egy tanulmány kimutatta, hogy akik gyakran állnak tűz vagy füst közelében, azoknak a bőre nagy mennyiségű szénhidrogént szív fel. Ez a szerves vegyület bizony nagy mértékben növeli a rák megjelenésének az esélyét. A kutatás során az is kiderült, hogy a bőrön át sokkal jobban felszívódik, mint tűdön keresztül. Persze emiatt nem kell elhagyni a nyári szabad téri sütögetéseket, viszont néhány óvintézkedést lehet tenni a probléma elkerülése érdekében. Például legyél zárt öltözékben és csak akkor menj a füst közelébe, ha nagyon muszáj.

A mobiltelefonok nem okoznak rákot

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a mobiltelefonok agyrákot okoznak. Nos, van egy jó hírünk. Tanulmányok kimutatták, hogy a mobiltelefon elektromágneses jelei nem okoznak efféle problémákat. A tudósokat már 10 éve foglalkoztatja ez a dolog, s most arra a következtetésre jutottak, hogy a rádiófrekvencia kibocsátás valójában ártalmatlan az emberre nézve.

Te mit gondolsz ezekről a tényekről?