A Harry Potter széria hatalmas népszerűségnek örvendett az egész világon, mind könyv, mind pedig film formájában. A varázsló történetéért milliók rajonganak világszerte még napjainkban is. A tévécsatornák most is előszeretettel játsszák a filmsorozatot és mi mindannyiszor le is ülünk megnézni, bár minden egyes részletét már úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Még azok is tisztában vannak a történettel, akik nem látták vagy olvasták azt, hiszen annak idején a csapból is a Harry Potter folyt.

A varázslás világa rendkívül rejtélyes és különleges, így a filmek és a forgatás körül is történtek olyan dolgok, amikről még a legnagyobb rajongóknak sincs tudomása. Cikkünkben ezekből osztunk veled néhányat, hogy ezzel még teljesebb legyen Harry, Hermione és Ron története.

Harry Potter és Ron Weasley valójában sosem végezte el a Roxfortot.

Tudjuk ki halála és a halálfalók Azkabanba küldése után Harry és Ron nem fejezték be roxforti tanulmányaikat. Csak Hermione tette le vizsgáit és vette át diplomáját. Ennek ellenére mindhárman munkát kaptak a Mágiaügyi Minisztériumban. A két fiú auror lett, míg Miss Granger a mágikus törvényhozás osztályán kezdte meg dolgozói pályafutását.

Vajon hány éves volt Dumbledore és Voldemort, amikor a halál elragadta őket?

A csokibéka kártyákon mindhárom varázsló megjelenik (Ron, Hermione, Harry).

Hisztis Mirtill szellemét Shirley Henderson, színésznő alakította, akiről nem is gondolnánk, hogy a forgatás ideje alatt valójában negyven éves volt. Ezzel szemben Mirtill tizennégy éves korában halt meg. Te sem vetted észre a valódi korát, igaz?

Hagridnak nem volt saját patrónusa.

A Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling egy interjú során mondta el, hogy Hagridnak valójában nem volt saját patrónusa, így a patrónus-bűbáj varázslatra sem lett volna képes. Ebből pedig automatikusan következik, hogy a dementorok és a lethifoldok ellen is védtelen maradt volna.

Rupert Grint, vagyis Ron nem lehetett jelen, amikor Harry és Hermione csókját vették fel.

Ennek miértjét azóta sem indokolták meg, ám a rendező ezt tartotta helyesnek.

A Roxfort valójában egy “államilag finanszírozott” Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola volt.

Érdekes kérdés, hogy a tanulók hogyan finanszírozták volna az oktatást, de J.K. Rowling ezzel kapcsolatban kiadott egy közleményt, amiben tudatta, hogy a roxforti oktatás teljes egészében ingyenes, a működés feltételeit és az oktatás költségeit pedig a Mágiaügyi Minisztérium biztosítja.

A Roxfort iskola valósághű modelljét negyven ember hét hónapon át építette.

Biztos benned is felmerült már a kérdés, hol tanulnak a diákok, mielőtt a varázslóiskolába kerülnek?

Nos, a válasz nem is olyan bonyolult, ugyanis törvény írja elő az erre vonatkozó utasításokat. Minden tizenegy év alatti varázslónak otthon, hétköznapi körülmények között kell tanulnia. Erről a Nemzetközi Titoktartási Törvény rendelkezett. A törtvény megalkotására azért volt szükség, mert a kezdő varázslók még nem uraik erejüknek, így túl nagy kockázatot jelentenek, mivel bármikor lebukhatnak a hétköznapi emberek előtt.

6-2-4-4-2 = MAGIC

Ron édesapja, Arthur Weasley a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik, ahol egy biztonsági kódot kell használnia. A kód 6-2-4-4-2, ami a magic, azaz a varázslat szó betűzése egy telefon billentyűzetén.

Daniel Radcliffe Harry Potter szemüvegét nevezte meg kedvenc kellékének.

A forgatások ideje alatt Daniel százhatvan ilyen szemüveget használt el.

A főnix madár J.K. Rowling mitikus teremtménye. Ez a csodálatos lény rendkívül hűséges, könnyeivel gyógyítja a sebeket és ezer évig is élhet.

Dumbledore legnagyobb vágya az volt, hogy egyesítse családját.

Ezt onnan tudjuk, hogy amikor a professzor belenézett az Edevis tükrébe a saját családját látta. Szülei, nővére és bátyja is jelen voltak Dumbledore legnagyobb vágyában.

Dean Thomas mindvégig azt hitte, szülei muglik.

Dean Harry-ék osztálytársa volt, aki azt hitte, hogy mugli szülők gyermeke. Édesanyjára és nevelőapjára is igaz, ám vér szerinti apja nagy varázsló volt. Ezt azonban még feleségének sem mondta el, mert féltette életét. Végül halálfalók végeztek vele, mert nem csatlakozott hozzájuk.

A hétköznapi emberek a Roxfort helyett csak egy vár romjait látták.

A mugli emberek nem láthatták a varázslatos dolgokat, így az iskolát sem. Helyette csak egy vár romjai tűntek fel szemük előtt.

A történet varázsszavai latin szavakból származnak.

Az író egyetemi tanulmányai alatt sajátította el a latin nyelvet, ami segítségére vált a könyv megírásában. Az Expelliarmus, vagyis a lefegyverző bűbáj a latin expellere, azaz kijárat és az arma, azaz a fegyver szavak kombinációja.

A londoni King’s Cross pályaudvar szándékos választás volt.

J.K. Rowling szülei az állomáson találkoztak először, így az író részéről ez egy rendkívül kedves gesztus volt. Sőt, szigorúan nézve az egész varázsvilág története itt vette kezdetét.

Hermione tulajdonképpen J.K. Rowling önarcképe.

A szerző több alkalommal elmondta, hogy tizenegy éves önmaga ihlette Hermione figuráját. Persze azt is hozzátette, hogy Miss Granger karaktere okosabb, bölcsebb, mint ő volt ugyanennyi idősen, de tudásvágyuk és viselkedésük azonos.

Melyik kérdéstől félt a legjobban a könyv írója?

A kérdés: Miből készül Dumbledore professzor pálcája? Az írónő félt ettől kérdésről, amit szerencsére élőben soha nem tettek fel neki. Dumbledore pálcája volt a világon legerősebb, ami azt jelenti, hogy a Halál ereklyéinek egyike is volt. Az utolsó részek megjelenése előtt nem tudott volna választ adni a kérdésre, ugyanis félre kellett volna vezetni a rajongókat annak érdekében, hogy ne mondja el a végkifejletet.

Molly Weasley ölte meg Bellatrix Lestrange-t. Tettének pedig komoly üzenete volt.

Bellatrix a Sötét Nagyúr híve volt, méghozzá a legnagyobb követője. Sok varázslót ölt meg, de vele Molly végzett, akinek nem voltak mágikus képességei. A Weasley gyerekek édesanyja egyszerű háziasszony volt, mégis sikerült végeznie a gonosz némberrel. J.K. Rowling üzenete azt volt, hogy az anyai szeretet, gondoskodás és védelem mindent legyőz.