Elcsépelt klisének tűnhet , de úgy tűnik, mostanra valóban létezik a szó-szoros értelmében véve mindennek egy lebutított kínai másolata. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kínaiak fogták magukat és megépítették magunknak Európa 18 leghíresebb és legszebb látványosságának másolatát.

Ezeket a másolatokat ne asztalra rakható kis diorámakén képzeljük, a kínai polgárok fogták ezeket a látványosságokat , és egy az egyben teljes pompájukban és méretükben másolták le őket.

  1. Hallstatt, Ausztria

2012-ben Guangdong tartomány déli részében építették meg az ikonikus osztrák falu tökéletes mását. A projekt költségvetése több mint 800 millió dollárt emésztett fel, viszont ezen az összegen sikerült a teljest város másolatát megépíteniük a legapróbb részletig.

2. Eiffel-torony, Párizs

A Tianducheng lakópark Hangzhou külvárosában, Zhejiangban található. A lakópark építése 2007-ben vette kezdetét és a különlegességét az adta, hogy a lakópark közepén felhúzták az Eiffel-torony 108 méter magas másolatát. Az átadást követően nem sokkal elkezdték a környező épületeket is a párizsi építészeti stílus mintájára átalakítani, ma már akár Versailles-i szökőkutak is találhatók a kínai lakópark szívében.

3. Diadalív, Párizs

A párizsi diadalív másolatát Tianduchengben találjuk, melynek mérete az eredeti építmény ötöde, alig 10 méter.

4. Maisons-Laffitte kastély, Franciaország

Egy kínai multimilliárdos, Zhang Yuchen építette fel a francia Maison-Laffitte kastély pontos másolatát. A teljes építkezés 50 millió dollárba került és az épület Peking külvárosában található . Az épület nemcsak kívülről, hanem belülről is hajszál pontosan megegyezik a 17. századi épület belsejével. Napjainkban a kínai kastélymásolat luxushotelként működik, amiben gyógyfürdő és bormúzeum is került.

5. Kreml, Oroszország

Xinzheng városban található Kína egyik első magán oktatási intézménye, a SIAS Egyetem. A hatalmas komplexumban több mint 30 különálló épület található, melyek mindegyike különféle stílusban épült. A főépülethez az inspirációt az amerikai Capitoliumból merítették a hozzátartozó diákszálló pedig megszólalásig hasonlít a moszkvai Kremlre.

6.  A vérző megváltó temploma, Szentpétervár

Néhány méterre az orosz határtól található egy hatalmas park, a kínai Manzhouli városban, mely a leghíresebb moszkvai és szentpétervári építészeti műremekeknek állít emléket. Ennek szívében tekinthető meg a szentpétervári Vérző megváltó templom miniatűr mása is.

6. Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva

A Boldog Vazul-székesegyház pontos másolata szintén a fent említett Manzhouli város parkjában található. A kínai változat itt annyiban tér el eredeti változatától, hogy nincs rajta semmilyen vallási szimbólum.

7. I. Péter emlékműve

Szintén a Manzhouli város parkjának egyik látványossága, az I. Péter emlékműve alapján készült másolat szobor is.

8. A Cár-harang, Moszkva

A cár harang egy luxus szálloda kertjében tekinthető meg, szintén a korábban említett Parkban.

9. Tower Bridge, London

A londoni Toronyhíd másolta 2012-ben készült el, Szucsou város központjából. Az eredeti szerkezetétől annyiban tér el, hogy a kínai hídnak 2 helyett 4 tornya van, és a híd része nem emelhető fel, mint az angol változaté. A kínai példány egy kicsivel alacsonyabb, tornyai 40 méter magasak, míg a Londonban található tornyok 65 méterre emelkednek a Temze fölé.

10. Temze város

2001 óta tart Sanghaj külvárosában egy projekt, melynek lényege, hogy a lakóövezet különböző kerületeit a világ különféle városaival megegyező stílusban építik fel. A leginkább látványos kerülete a Thames Town (város a Temzén), mely a tipikus angol építészetet kelti életre, a Churchill-emlékművel és az ikonikus piros telefonfülkékkel.

11. Holland városkép.

Ugyanebben az övezetben található, az a 108 millió dolláros holland építészetet megtestesítő falu is , mely fotónkon látható. Számos épület és nevezetesség másolata megtalálható itt, de a legjelentősebb a Bijenkorf üzlet épületének másolata, illetve az Amszterdami Tengerészeti Múzeum mása.

12. Stonehenge, Anglia

1993-ban nyitott meg a Peking World Park, ami mintegy 50 ország több mint 100 különféle természeti és kulturális látnivalóját igyekszik bemutatni. Többek között itt tekinthető mega legendás Stonehenge életnagyságú másolata is.

13. II. Ramszesz temploma, Abu Szimbel

Ugyanebben a parkban látható az ősi templom másolata is.

14. Szent Márk tér, Velence

A Kínai Velence projektje nagyjából 600 millió dollárba került, mesterséges csatornákkal és európai stílusú épületekkel.

15. Firenze

Tiencsin város kikötőjének a közelében található az az óriási bevásárlóközpont, amelyet teljes egészében az olasz Firenze városának képére építettek. Vannak kialakítva mesterséges csatornák, hidak és rengeteg apró üzlet.

16. Szfinx, Gíza

2015 márciusában Chuzhou városában kezdődött a nagy port kavart projekt , melynek célja az volt, hogy felépítsék az ókori egyiptomi Szfinx pontos másolatát.

17. Capitolium, USA

Az Amerikai Egyesült Államok beli Capitolium másolatát Fuyang városában építették fel, és az építkezés körülbelül 4 millió dollárba került.

18. Hősök tere, Magyaroroszág

A Sanghajtól 23 kilométerre épült meg a Global Paradise, mely a világ több nevezetes épületét, híres tereit volt hivatott bemutatni .A nevezetességeket pontosan lemásolták 90 százalékos méretben. A rengeteg világhírű nevezetesség között a Hősök tere is helyet kapott a kiállításon. A Hősök tere egyébként a Brandenburgi kapu szomszédságában, egy amfiteátrummal szemben kapott helyet.