“Semmi sem tart örökké.” Kissé elcsépelt, de örök érvényű mondat…De mielőtt arra gondolnál, hogy lélekemelő gondolatokról és életvitel tanácsokról olvashatsz cikkünkben, megnyugtatunk, most kivételesen nem lelki oldalról közelítjük meg ezt a mondást.

Mint mindannyian tudjuk, egy dolog eltarthatóságát/fogyaszthatóságát a szavatossági ideje hivatott megmutatni.

Azonban azzal sokkal kevesebben vagyunk tisztában, hogy nem csak az élelmiszereknél vagy italoknál van meghatározva, hogy mennyi idő eltelte után nem ajánlatos használni/fogyasztani őket.
Rengeteg olyan hétköznapi tárgy, eszköz létezik, amelyeket bizonyos okokból nem célszerű vagy biztonságos egy bizonyos idő után tovább használnunk.

Ilyen dolgokból gyűjtöttünk most nektek össze 17-et, hogy ti is tisztában lehessetek vele, mit kell lecserélnetek a háztartásotokban!

1. Mosogatószivacs: max. 2 hét

Higiéniai okokból nem ajánlatos ennél az időnél tovább használni szivacsunkat, ugyanis ennyi idő alatt már rengeteg baktérium képes benne elszaporodni.

2. Cumik: 2-5 hét

A cumikból viszonylag gyakran kell újat venni anyaguk és strapáltságuk mértékétől függetlenül, mivel azok hamar megrepedeznek, mely repedésekben a baktériumok könnyen megtelepedhetnek.

3. Gyermekülés: 6-8 év

A műanyagok, textilek és a szivacsbetétek, amiből a gyerekülések készülnek eldeformálódhatnak, ezért a túl hosszú ideig tartó használatuk már nem biztosít megfelelő védelmet. Ezért érdemes a család minden gyermekének sajátot, használt helyett újat vásárolni.

4. Fűszerek: 1-2 év

A fűszereken található szavatossági idő, de nem árt tudni, hogy 2 év után teljes mértékben elvesztik az ízüket és aromájukat.

5. Tisztítószerek: 3-6 hónap

A tisztítószereket nem ajánlatos tovább tárolni felbontva, mivel veszítenek a hatékonyságukból.

6. Futócipő: 1 év

Az edzőcipők gyakori használatakor a cipőben rejlő terhelés-elnyelő rendszerek, valamint a talp- és sarokrész gyorsan elhasználódik. A futócipőket általában kb. 400-500 kilométernyi nyüstölés után célszerű leváltani, vagy ha más sportról van szó, akkor is kb. 1 év után.

7. Napszemüveg: 2 év

Az UV sugárzás roncsoló hatással van a szemüveglencsékre is, így egy idő után azok átengedik a sugárzást és kevésbé védik a szemet. A szemüvegek ajánlott használati idejét a gyártók adják meg, de kétévente szemünk épségének védelme érdekében nem árt lecserélni a napszemüvegünket.

8. Fehérnemű: 1-2 év

Általában 12-18 hónapnyi viselés után elkezdi elveszíteni a formáját, mivel a betétek hajlamosak deformálódni és a szövet is megnyúlik, valamint a zár résznél található fém fogacskák is meglazulnak.

9. Teafilter: 6 hónap

Még a csomagolt, légmentesen zárt tea filterek sem használhatók 6 hónap után, mivel a tealevelek elkezdhetnek erjedni, nem csomagolt társaik pedig elveszítik aromájukat.

10. Hajkefe: 1 év

A fésűk, tupír-fésűk vagy kefék eltarthatósága azért csupán egyetlen év, mert ez az eszközök annak ellenére is teljesen elzsírosodnak az állandó hajjal való találkozástól, hogy megpróbálod tisztítani őket.

11. Vitaminok: 3 év

Eszedbe ne jusson a vitaminokat három évnél tovább tárolni, pláne nem beszedni. Nem lesz belőlük kártékony anyag ugyan, de a lejárati idő után teljesen elveszítik jótékony hatásukat.

12. Spatula: 2 év

A sültek, húsok, szószok keveréséhez/forgatásához használt konyhai eszközöket, spatulákat, melyek gyakran érintkeznek ételekkel, kétévente ajánlatos lecserélni.
Kivételesen fontos ez a fából készült eszközök esetében.

13. Törölközők: 2 év

A nyirkos törölközők kedvenc bújóhelyei a baciknak. Hiába a magas hőfokú mosás, optimális csereidejük egy, maximum két év.

14. Fa vágódeszka: 3 év

A fából készült vágódeszkákból ajánlatos háromévente újat vásárolni, máskülönben igazi baciteleppé válnak.

15. Matrac: 8-10 év

Hiába a matrac huzatának mosása, az állandó átporszívózás rengeteg bacilus, atka és por telepedik meg benne. Azt sem árt tudnod, hogy a matracokat hathavonta forgatni kell, így nem használódik el túl hamar.

16: Párnák: 2-3 év

A töltés típusától eltekintve nem árt párnáinkat 2-3 év után lecserélni.
Ennyi idő alatt elvesztik alakjukat és poratkák telepszenek meg benne.

17. Takarók: 7-8 év

A takarókkal is hasonló a helyzet, mint a párnáknál, csak ők egy kicsit tovább, akár 8 évig is „élhetnek.” Ha megfelelően bánsz vele és rendszeresen kirázod/kiszárítod, akár 8 évig is használhatod imádott takaródat.