Enni vagy nem enni? Hát persze, hogy enni! Hisz enélkül egészen egyszerűen nem élnénk. Azt pedig már mi választjuk ki, hogy mit szeretnénk elfogyasztani. Mindegy, hogy a hazai ízekért vagyunk oda, hogy imádjuk a külföldi konyhát vagy akár mindkettőt, a lényeg, hogy élvezzük az ízeket.

Azonban, bármennyire is magabiztosak vagyunk, a jól ismert ételek és élelmiszerek is okozhatnak nekünk meglepetéseket, hiszen nem lehetünk tisztában mindegyik eredtével és összetételével. Cikkünkben számos érdekességet tudhatsz azokról a kedvelt ételekről, amelyek már mindennapjaink részévé váltak.

Az eszkimók hűtőszekrényeket használnak annak érdekében, hogy elkerüljék ételeik megfagyását.

Nem is gondolnánk, hogy az északi sarkvidéken is szükség lehet hűtőszekrényre, hisz ott amúgy is hideg van. Pontosan ez a probléma. Ott ugyanis, túl hideg van, így gondoskodniuk kell arról, hogy ételeik ne fagyjanak meg. Ehhez szükséges a hűtőszekrény.

A rendszeres gyorséttermi étkezés ugyanolyan hatással van a májra, mint a hepatitis.

Ha egy hónapig mindennap gyorsétteremben ennénk, a májunkban jelentős változások állnának be, a zsírok és telített zsírok túlzott bevitele miatt. A májenzimek változásai hasonlóak a hepatitis hatásaihoz.

A világon a kecskehús a legnépszerűbb.

A világszerte elfogyasztott vörös hús hetven százalékát a kecskehús adja.

Seattle-ben tilos kidobni az ételt.

Seattle-ben 2015 óta komposztálni kell az élelmiszer-hulladékot, ellenkező esetben bírságot kell fizetni.

Az űrhajósok 2015-ben termesztettek először gyümölcsöt az űrben.

2015. augusztus 10- én a NASA űrhajósai mintát vettek a vörös római salátából, ami egy speciálisan kialakított kamrában növekedett. A tény, hogy az űrben is lehetséges a zöldség-és gyümölcstermesztés, azt jelenti, hogy az asztronauták hosszabb ideig tartózkodhatnak ott anélkül, hogy élelmük elfogyna.

A hang befolyásolhatja az ételek ízét.

A magas frekvenciájú hangok fokozzák az ételek édességét, míg az alacsony frekvenciák kiemelik a keserűséget.

A forró csokoládé ízletesebbnek tűnik egy narancssárga csészéből fogyasztva.

A tudósok 57 önkéntessel forró csokoládét itattak fehér, krém, piros és narancs színű csészéből. A forró csokoládé teljesen ugyanaz volt, de az önkéntesek leginkább a narancs színű poharat részesítették előnyben.

Az eredeti margherita pizzát színkóddal látták el.

A margherita pizzát az olasz zászló színeinek megfelelően készítették. A zöldet a bazsalikom, a pirosat a paradicsom a fehéret pedig a mozzarella testesítette meg.

A lefekvés előtti étkezés zsírt éget.

Azt gondolhatjuk, hogyha nem vacsorázunk, akkor könnyedén fogyhatunk. Nos, ez nem egészen így van, sőt, éppen az ellenkező hatást érjük el. Ugyanis, ha korán vacsorázol vagy kihagyod a vacsorát, alvás közben növekszik a zsírmennyiség.

A reggeli NEM a nap legfontosabb étkezése.

Ennek a mondásnak az egyetlen oka az, hogy a General Foods nevű vállalat 1944-ben ezt használta egyfajta marketing kampányként. Azért alkották meg ezt a jelmondatot, hogy minél több gabonapelyhet értékesíthessenek. Innen a szlogen, miszerint “A reggeli a nap legfontosabb étkezése”.

Az amerikaiak több millió kilogramm mogyoróvajat esznek meg évente.

Azt mindannyian tudjuk, hogy az amerikaiak rajonganak a mogyoróvajért. Számos filmben láthattuk, ahogy reggelente mogyoróvajjal és lekvárral kenik meg a kenyeret és azt fogyasztják napindítóként. Az amerikai állampolgárok fejenként, évente legalább másfél kilogramm mogyoróvajat esznek meg. A krémben minimum kilencven százalék mogyoró van, amihez hozzáadnak egy kis olajat, sót és cukrot, de színezéket és tartósítószert nem tartalmaz.

Az Egyesült Államokban egyes termékeket nem adnak el, mert azok túl csúnyák.

Mivel a fogyasztók nem vásárolnak tökéletlen gyümölcsöket vagy zöldségeket, így a termékek negyven százalékát soha nem adják el csak azért, mert túl csúnya.

Minden évben nevetséges mennyiségű Nutella kerül értékesítésre.

A Nutellát 1964-ben a Ferrero cég vezette be. A globális termelés 2013-ban nagyjából 350 ezer tonna volt. A világon 2,5 másodpercenként adnak el egy üveg Nutellát. Az eladott Nutellák nyolcszor lefedhetnék a Kínai Nagy Falat, 1,8-szor körbekeríthetnék a világot és ezer focipályát is bekenhetnénk vele, méghozzá jó vastagon.

Ha csak anyatejet innánk, akkor sokkal hosszabb ideig élnénk.

A világon az anyatej az egyetlen olyan ital, amiben minden tápanyag jelen van, amire a szervezetünknek szüksége van. Ha felnőttként is ezt fogyasztanánk, akkor nagyon sokáig élnénk.

A tápláló és egészséges étel drágább, mint a gyorsétel.

Azt gondolhatnánk, hogy a gyorsétel nem is olyan drága, akár pénzt is megtakaríthatunk, ha azt fogyasztunk. Először is, ez csak ürügy arra, hogy ne kelljen főznünk, de mégis finomat együnk és nem utolsó sorban gyorsan. Másodszor pedig, a szervezetünkre sincs jó hatással a sok gyorskaja. Napjainkban trendi dolog egészséges ételeket enni, de az egészséget meg kell fizetni. Egy tápláló és egészséges étel akár tízszer annyiba is kerülhet, mint a gyorséttermi. Az alapanyagok és összetevők is drágábbak, sőt, az elkészítés sem olyan egyszerű, még egy saláta esetében sem.

Egy főre lebontva, Törökországban fogyasztják a legtöbb teát a világon.

A török kávé rendkívül népszerű, a tea viszont, még a kávénál is nagyobb rajongótábornak örvend. Az országban nem létezik olyan esemény vagy élethelyzet, ami ne adna okot egy csésze tea elfogyasztására. Mára a törökök lepipálták az angolokat és a kínaiakat, ugyanis most már ők a világ első számú teafogyasztói. Törökországban az egy főre jutó teafogyasztás évente majdnem eléri a négy kilogrammot.

A hollandok pedig a legtöbb kávét…

A kávé az emberek életének szerves része, hiszen ez az ital a reggeli ébresztőnk. A hollandok azonban, nem állnak meg a reggeli egy csésze kávénál, a felnőtt lakosok szinte kivétel nélkül napi 2,5-3 csésze kávét fogyasztanak és ez csak a reggeli mennyiség. A nap hátralévő részében megisznak még legalább ennyit.