Ki gondolta volna, hogy nem kell ahhoz Marvel filmeket vagy képregényeket forgatni, hogy valódi szuperképességekkel találkozzunk?!
Az állatvilág ugyanis rengeteg olyan egyeddel rendelkezik, akik évszázadok óta birtokolnak olyan különleges képességeket, amelyet bármelyik ‘ismert’ szuperhősünk megirigyelhetne!

Ismerjük meg hát közülük azt a 14 fenegyereket, akik a legkülönösebb készségek birtokában vannak!

1. Pitohui madár


Az Új-Guinea térségében fellelhető Pitohui madár a cuki külső ellenére egy igazi kis méregzsák, szó szerint.
Az állat tolla és a bőre ugyanis olyan vegyületet hordoz, aminek köszönhetően bátran viselheti a világ egyetlen mérgező madarának címét. A toxikus anyagot a madarak nem maguktól termelik, hanem egy Choresine nevű bogár elfogyasztásával állítják elő.

2. Hiéna

A hiénáknak emésztésük az igazán irigylésre méltó. Az állatok ugyanis bármilyen nehézség nélkül képesek megemészteni a csontokat, porcokat, sőt még egyes halálos baktériummal fertőzött húsokat is.

3. Bombázó futrinka

Az apró rovar nevében nem véletlenül szerepel a bomba szó. A bombázó futrinka védekezésközben ugyanis savas gázbombákat állít elő. Amikor veszélyben érzi magát több tucatnyi apró ‘bombalabdacsot’ lő ki áldozatára, amivel garantáltan megbénítja azt.

4. Hegyi kecskék

A hegyi kecskék az állatvilág alpinistái. Könnyű testsúlyuk, éles látásuk, izmos lábaik és speciális kialakítású patáik ugyanis lehetővé teszik azt, hogy a legmeredekebb terepeken is simán át- vagy felmanőverezzenek.

5. Sisakos baziliszkusz

Az állatvilág ‘Jézusa’, aki hobbit űz a vízen-járásból. Az apró termetű, pillekönnyű, de annál gyorsabb gyík képes akár 400 métert is a víz felszínén futni. Átlagsebessége meghaladja a 12 km/h-át.

6. Tengeri uborka

A tengeri uborka úgy változtatja kénye-kedve szerint halmazállapotát, ahogy a kaméleonok a színüket.
Az állat veszély fennforgása esetén képes akár teljesen folyékonnyá, vagy ha a helyzet úgy kívánja, betonkeménnyé is változni.

7. Vándorsólyom

A méltóságteljes ragadozómadár ereszkedés közben csap le legtöbbször zsákmányára, akinek szinte semmi esélye sincs a menekvésre. A vándorsólyom ugyanis képes akár 322 km/h-ás sebességgel is repülni!

8. Mimic octopus, avagy az indonéziai utánzó polip

Az állatvilág területén tevékenykedő tudósok az indonéziai utánzó polipot tartják a világ legintelligensebb gerinctelen élőlényének, nem is véletlenül. A trükkös polip ugyanis több mint 15 különböző tengeri élőlény külalakját és attitűdjét tudja teljesen élethűen lemásolni. Ha ez még nem elég, arra is képes, hogy eldöntse, hogy a veszélyt jelentő állattal/dologgal szemben mivé kell ahhoz átváltoznia, hogy azt sikeresen elijessze környezetéből!

9. Sáskarák

Ennek az elsőre vicces kinézetű ráknak tökéletesebb a szeme, mint bármely más élőlénynek a földön. Míg az emberi szemben csak 3 fotoreceptor (vörös,kék,zöld) található, addig a sáskarákok szeme tizenhattal van megáldva, ennek köszönhetően ők látják a legszebben a színeket.

10. Laposférgek

A laposférgek igazi túlélők. Hogy miért merjük ezt így kijelenteni? Ezek az állatok ugyanis akkor is képesek regenerálni a testüket, ha annak a 95%-a súlyosan megsérül vagy megsemmisül.

11. Fekete bendőshal

Ezek a nem túl nagy, maximum 25 centiméteresre növő halak soha be nem telő gyomrukkal lógnak ki a sorból!

A fekete bendőshalak képesek egy étkezés folyamán elfogyasztani egy akkora zsákmányt, mely saját méretük duplája, vagy saját tömegük tízszerese!

12. Turritopsis nutricula (medúza)

A képen is látható Turritopsis nutricula egy olyan hidraállat faj, ami teljes fejlettsége után képes a visszafejlődni a teljes éretlenség fázisába. Magyarul: ez az állat képes úgymond a ‘felnőttkori’ szakaszból visszafejlődni a ‘csecsemőkori’ szakaszába az életének. És ha ez még nem lenne elég, ezt a mutatványt számtalanszor képes megismételni, így a tudósok ezt a fajt “nem-halandónak”, azaz halhatatlannak tekintik.

13. Lantfarkúmadár

Az állat, aki olyan képesség birtokosa, amivel könnyen megtépázhatja az emberek idegeit.
Ez a fácánhoz hasonlító madár ugyanis profi hangutánzó. Képes imitálni a kutyaugatást, a sikolyokat, az autóriasztó és az autóduda hangját, különböző gépek hangját, még a gyermeksírást is.

14. Vándoralbatrosz

A földünk legnagyobb repülő madaraiként számon tartott albatroszok igazi gladiátorok. Képesek ugyanis bármilyen pihenés nélkül, 24 órán keresztül repülni. Szünet nélkül haladva a madarak akár 1000 kilométernyi távolságot is le tudnak leküzdeni egyetlen nap alatt.

Amennyiben tetszett a cikkünk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!