Annak ellenére, hogy iskolás éveink alatt a tanárain mindent megpróbáltak nekünk megtanítani, mégsem rendelkezünk elegendő tudással a világ dolgaival kapcsolatban. Akadnak olyanok, amik hozzánk és szervezetünkhöz köthetők, ám még így is vannak lyukak a tudásunkban, amit jó lenne betömni. Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy az emberek miért csuklanak, vagy a kisgyerekeknek miért nem csontokból áll a kezük első éveik alatt, vagy, hogy mi is az a földimalac?! Ezeken kívül persze számtalan kérdés megfordul az ember fejében, főleg ha az internetet böngészi. Mostani posztunkban 12 nagyon érdekes tényt hoztunk el nektek, melyek szinte egyetlen tankönyvben sincsenek bent.

1, Miért csuklik az ember?

A csuklás voltaképpen a rekeszizom önkéntelen görcse, mely során gyors belégzés alakul ki. Ezért a kellemetlen és olykor zavaró jelenségért két ideg felelő, az egyik a bolygóideg a másik pedig a nyelvi-garati ideg. Amennyiben ezeket inger éri az agy meghatározott területén átkapcsolódva a rekeszizom idegén keresztül csuklás alakul ki. Többnyire akkor fordul elő, mikor valaki bőségesen étkezett, s általában pár percen belül elmúlik.

2, Igaz, hogy egy sarlósfecske soha nem száll le a földre?

A sarlósfecske élete nagy részét a levegőben tölti és ott is szerzi be zsákmányát, amik többnyire szúnyogok, kabócák vagy legyek. A legérdekesebb, hogy ez a madár képes röptében aludni, sőt a párzás is a levegőben zajlik. Mivel gyakorlatilag nincs természetes ellensége ezért ne kell fedezékbe vonulni, bátran röpködhet a levegőben.

3, Mi a majomkenyérfa különlegessége?

A majomkenyérfa egy rendkívül különleges fa, ugyanis olyan akár egy szivacs. Hogy megvédje magát az aszálytól, ágaiban tárolja az esővizet. Termését a majmok nagyon szeretik, ám emberek is bátran fogyaszthatják. A kérge alatti rostokból általában kötelet csinálnak, levelei pedig erősítik az immunrendszert.

4, A csiga elveszítheti a házát?

Voltaképpen a csigaház nem is ház hanem egy olyan héj, amihez az izmai kapcsolódnak. Ez a csonthéj megvédi őt a ragadozókkal szemben, ám ha valaki megpróbálja leszedni róla, akkor abba belehal, ugyanis olyan fájdalmakat él ám, mintha valaki a bőrödet, a húsodat és az izmaidat akarná letépni a csontjaidról. Ha üres “csigaházat” találsz a kertedben az azért van, mert a benne található csiga elhalálozott.

5, Miért tisztítják a vízilovak fogait az állatkertekben?

A természetben a vízilovak nem igényelnek semmilyen kiegészítő gondozást a szájhigiéniájukkal kapcsolatban ugyanis kemény füvet és más növényeket esznek, amelyek nem akadnak el a fogak között. A fogságban tartott vízilovak viszont egészen más ételeket kapnak ezért az állatorvosoknak olykor-olykor ki kell tisztítaniuk a fogaik közét.

6, Mi a papucscsőrű madár?

Ő a Föld egyik legszokatlanabb külsejű madara, aki egyébként a gödényalakúak rendjébe, ezen belül a papucscsőrűmadár-félék családjába tartozik. Eme fura külsejű madár Közép-Afrikában él és körülbelül 1500 egyed van belőle. Nem verbuválódnak csapatokba, helyette vagy egyedül vagy párban él.

7, Mi a földimalac?

A Földimalac valójában az emlősök közé, azon belül is a csövesfogúak rendjébe tartozik. Hosszúkás alakú feje olyan orrban végződik, ami hasonlít a disznókéhoz, farka pedig akárcsak egy kengurué. Ez a különös külsejű légy hangyákat és termeszeket eszik, ezért Afrikában nagyon közkedvelt állat.

8, Miért nem szeretik a sündisznók a tejet?

Sokan nem tudják, de ezek a rejtőzködő életet élő állatok laktózérzékenyek, ezért nem szabad nekik tehén vagy egyéb állatból származó tejet adni. Hasmenést és kiszáradást okoz, ha ilyen jellegű italt adnak neki.

9, Miért van szükségünk hajra és szőrre?

A haj és a szőrzet melegen tartja a testet, ám az evolúció során az emberek szőrzetében és hajában, egyre több kullancs és tetű telepedett meg, ezért elkezdték azokat nyírni. Őseink úgy is védekeztek a probléma ellen, hogy kevésbé gyapjas állatokat tartottak maguk mellett.

A későbbiek folyamán ruhával védekeztek a hideg ellen. A haj azonban nemcsak melegen tart a hideg napokon, hanem megvéd a napsugárzástól a nyári forróságban.

10,

Mi volt előtt a tyúk vagy a tojás?

Szakértők szerint a tojás jóval előbb megjelent, mint a tyúk, ugyanis a tojásoknak nemcsak a tyúkokhoz van köze, hanem a dinoszauruszokhoz is.

11, Miért ragadós az ásítás?

Nos ennek oka pont annyira tisztázatlan, mint a funkciója. Elméletek szerint ez egy közös élmény, mely a társas kötődéshez köthető, akárcsak a nevetés vagy a sírás. Minél szorosabban kötődsz valakihez annál nagyobb valószínűséggel ásítasz vele együtt.

12, Miért nincs a gyermek csuklójában csont, csak porc?

Tudósok szerint az első két évben azért nem fejlődik ki csont a gyermekek kezében, mert ezen időszak alatt aktívan kúsznak-másznak. Ez jelentősen megterheli a kis csuklóikat, amik, ha már csontosak lennének, akkor nagyobb valószínűséggel állna fenn törés veszélye. A puha és rugalmas pocok a csontokkal ellentétben nem törnek el.

Te tudtál ezekről?