Számtalan cikket írtunk már arról, hogy a Japánok mennyire máshogy állnak bizonyos dolgokhoz, mint mi magyarok. Íme egy újabb válogatás. Szinte össze sem lehet számolni, hogy mennyi érdekesség van a Felkelő Nap országában, ami a külföldieknek teljesen érthetetlen. Ez nem jelenti azt, hogy ők rosszul csinálnának valamit. Sőt! Bizonyos dolgokat jó lenne nekünk is átvenni.

Mutatunk ebből egy válogatást, ami alapján Ti is elgondolkodhattok azon, hogy melyiket lenne érdemes átvenni nekünk is.

1: WC-s papucs
A japánok kifejezetten szigorúan kezelik a higiéniát és a sterilitást. A házakban és a lakásokban a mellékhelyiség bejárata előtt van egy speciális papucs. WC-s papucs. Ebbe a helységbe csak ezzel a lábbelivel közlekednek és nem viszik ki innen. Ennek oka, hogy az itt fellelhető baktériumokat ne hordják szét a ház többi részébe. Logikus…

2: Torokmosás?!
A japánok számára a gargalizálás (ugai) ugyanolyan fontos, mint a kézmosás. Gargalizáló embereket láthatunk a munkahelyeke és a bevásárlóközpontokban is. Sok helyen árulnak speciális öblítőoldatokat, de ha nincs más akkor kamillafőzet vagy sima víz is megteszi.

3: Vendégpapucs
Nálunk nem lépünk cipővel a házba, hanem egy erre kialakított, küszöbbel elválasztott területen (genkan) kell hagyni. A vendégek eldobható papucsokat kapnak, melyeket a használat után tényleg el is dobnak. Nem kapja meg más.


4: Csapvíz
Sok ország van, ahol nem lehet meginni a csapvizet. Ilyen például Törökország vagy India. Tokióban rendkívül tiszta a hálózati víz. Szigorú ellenőrzésen és szűréseken megy keresztül. Bárhol ihatunk a csapból. Még egy metró aluljáróban is.

5: Ruhák szárítása
Ők ilyen téren is nagyon kritikusak. Minden egyes ruhaneműnek egy külön vállfán kell száradnia. Így kevesebbet kell vasalni.


6: Fehérneműk mosása
Japán eleve párás ország, úgyhogy a szárítást ők is a szabadban végzik. Erre valók az erkélyek. Ők viszont nem szeretik azt, ha mások a fehérneműiket nézegetik, ezért elrejtik a kíváncsiskodók elől.

7: Ruhák tárolása
Japánban a Mari Kondo elvét követik. Ennek lényege, hogy megszabaduljanak a felesleges szeméttől. A dolgok kategóriája szerint kell rendet tenni. Mindennek megvan a maga helye.


8: Fertőtlenítőszer
Nem szokásuk eldobható wc-ülőke-védőt használni. Sokkal egyszerűbb feltekerni egy kis wc papírt és fertőtlenítőt fújni rá, majd áttörölni az ülőkét.

9: Tatami
Az ókortól fogva a japánok hagyományos nád-és szalmaszőnyegekkel borították be az otthonuk padlóját. Manapság egy-egy nagyobb szobát borítanak tatamival.

10: Nem szokásuk megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket
A japán szupermarketek minden terméket hermetikusan csomagolnak. Az ételek sterilitását és minőségét még a csomagolás előtt gondosan ellenőriznek. Ha tévedésből rossz terméket viszünk el és kibontjuk, akkor ezeket az alkalmazottak fertőtlenítik vagy kidobják.

11: Mini kézmosók a wc-tartályokban
Ennek hála vizet tudnak spórolni. Amivel megmossák a kezüket, azzal később le tudják öblíteni a wc-t.

12: Nincs sütő
Magyarországon szinte lehetetlen sütő nélkül meglenni. Náluk a helyszűke miatt a sütnivaló a mikrohullámú sütő feladata.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!