Nagyon nehéz rendben tartani egy lakást vagy házat, főleg, ha az nem kicsi. Azonban, sokszor éppen mi vagyunk a hibásak, ugyanis olyan dolgokat tartunk vagy éppen csinálunk otthon, amire egyáltalán nincs szükségünk. Emellett persze, vannak olyan holmik is, amikhez már hozzászoktunk és a kényelmünket szolgálják, ugyanakkor kellemetlenséget is okozhatnak. Cikkünkben olyan ötleteket mutatunk, amiknek hasznát veheted, ha kisebb változtatásokra, új dolgok vásárlására vagy éppen javításokra szánod el magad.

Kanapé

Sem helytakarékossági, sem kényelmi szempontból nem jó ötlet kanapét vásárolnunk. Először is egy kanapét minden este ki kell húzni, reggel pedig összecsukni, hiszen ellenkező esetben, használaton kívül csak kerülgetnünk kell, sőt, ha figyelmetlenek vagyunk könnyen kisebb balesetet is elszenvedhetünk miatta. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kisebb a hely az adott szobában, ha pedig a kanapé méretét nézzük, akkor szintén sokkal kisebb, mint egy normál méretű ágyé. Valamint, ha kényelmesen és nyugodt alvásra vágyunk, akkor inkább vásároljunk ágyat, minőségi matraccal.

Zacskók gyűjtögetése

A bevásárlások alkalmával vett vagy kapott zacskókat általában nem dobjuk ki, mondván, hogy később még szükség lesz rájuk. Azonban, ez nem feltétlenül igaz, hisz csak beszórjuk őket a szekrénybe, ahol egy kis idő múlva már hatalmas rendetlenséget okoz.

Ha sok ilyen zacskónk van, akkor válogassuk ki belőle a még jókat és tegyük őket egy dobozba. Vegyünk egy nagyobb bevásárló táskát, amibe tegyünk néhány ilyen műanyag zacskót, így nem kell újra és újra vennünk, mert mindig lesz nálunk elegendő szatyor.

Túlzott dobozhasználat

A dolgok dobozban való tárolása nagyon kényelmes lehet. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk a túlzott dobozhasználatra. Vagyis, rengeteg mindent bedobozolunk, később pedig nem is emlékszünk arra, hogy melyikben mi is van. Tehát, ha valamire szükségünk lenne, azt sem tudnánk, melyikben találjuk, így sok időnk elmegy, mire megtaláljuk azt.

Az éppen nem szükséges ruhákat, például nyáron a téli ruhákat tegyük dobozokba a szekrény aljába. Ugyanígy tegyünk mindennel, amit ritkán használunk, de mindegyik dobozon tüntessük fel, hogy mi van benne. Ezzel sok időt és energiát takaríthatunk meg, amikor keresünk valamit.

Zsúfolt előszoba

A folyosón, előszobában lévő ruhafogast hajlamosak vagyunk túlzsúfolni. Eszünkbe sem jut, hogyha vendégeket fogadunk, ezzel szembesülnek először. A túlzsúfolt fogason nagyon nehéz megtalálni, amit keresünk, főleg, ha nem pakoljuk el az évszakoknak nem megfelelő ruházatot. Emellett pedig, keresés közben a padlóra esnek a felakasztott holmik, amiket aztán fel kell vennünk. Ennek elkerülése érdekében válasszunk olyan fogast, amin kevesebb akasztó van, külön kampót pedig a táskákhoz.

A cipőszekrény hiánya

Az előszobánk rendezettségén sokat segíthet egy cipős szekrény. Egyrészt a téli szezonban nem piszkoljuk össze a padlót, így nem kell több időt szentelnünk a takarításnak. Ha lehetséges, akkor ne zárt szekrényt használjunk, mert az nem szellőzik, így kellemetlen szagok ütik meg az orrunkat, ha kinyitjuk azt. Válasszunk polcos cipőtartót, amit egyszerű letakarítani és a kellemetlen szagokkal sem kell megküzdenünk.

Hatalmas tükrök a szobában

A tükrök ugyan kibővíthetik a helyiségeket, legalábbis látszólag. Azonban, nem praktikusak, hiszen folyamatos tisztítást igényelnek. Ha szükséged van a tükörre a hálószobában, akkor válassz olyat, amin egy vagy maximum két tükör van.

Drót fogasok

Soha ne tartsunk túl sok drót fogast a szekrényben, mert könnyen összeakadnak, a ruhák is megsérülhetnek, a finom ruhadarabok pedig kinyúlhatnak. Inkább válasszunk fa fogasokat, amik esztétikusabbak és strapabíróbbak is a fém fogasoknál.

Nyitott szekrények a konyhában

Népszerű megoldás a konyhákban a nyitott konyhabútor. Ez azonban, nem a legjobb megoldás, ugyanis a polcokon és a tárgyakon, konyhai eszközökön lerakódik a por, így folyamatosan tisztítani kell őket. Ez nemcsak a konyhára, hanem a nappalira is igaz. A legpraktikusabb, ha zárt szekrényeket választunk, hiszen amellett, hogy könnyebben tisztán tartható az adott helyiség, növeli a teret is.

Asztalok

Az összecsukható asztalok praktikusnak tűnhetnek, ha vendégek érkeznek hozzánk, ezekkel ugyanis kibővíthetjük az étkezőasztalt. Bár összecsukható, mégis sok helyet foglal, különösen egy kicsi lakásban, olyan sokszor pedig nincs rá szükség. Inkább vásároljunk kompakt kerek étkezőasztalt. Ha nincs elég hely, akkor befektethetünk egy kis asztalra, ami alkalmas arra, hogy kibővítse az eredeti asztalunkat.

Egy nagy tükör a fürdőszobában

A fürdőszobában a mosdó felett elhelyezett nagy tükör sok bosszúságot okozhat nekünk. Hiszen ott mosakszunk reggelente, ott mossuk a fogunk és a kezünk, így hamar bepiszkolódik, állandóan takaríthatnánk.Ha kisebb méretű tükröt választunk, mindezt elkerülhetjük.

Sötét árnyalatok

A sötét árnyalatú lámpák nem előnyösek, ugyanis az adott helyiség sosem lesz tőlük kellően világos. Válasszunk világos árnyalatot, ami tökéletesen továbbítja a fényt, illetve az energiatakarékos izzókkal sok pénzt megspórolhatunk.

Szőnyeg a lakásban

A szőnyegek nagyon választásnak bizonyulnak, hiszen megvédik a padlót a foltoktól és szennyeződésektől. A szőnyeget adott esetben ki lehet tisztítani vagy dobni, míg a padló-vagy parkettacsere nem olcsó dolog.