Sajnálatos módon a gyakori mosás teljesen tönkreteszi a ruhákat, mivel nyúlik, fakul, eldeformálódik, de akár még össze is mehet, ha nem figyelünk rá. Egyesek jóval előbb tönkremennek, mint kellene és ilyen esetben nincs mit tenni, mint leselejtezni a darabot és újat venni helyette. Viszont vannak olyan trükkök, melyekkel megnövelhetjük egy ruhadarab élettartamát és akár színvilágát is megőrizhetjük csak tudni kell mit kell tenni. A mai cikkünkben 10 zseniális mosási trükköt és tippet hoztunk el, melyekkel úgy fogtok mosni akár a profik.

1, Mosd ki a kényes, finom anyagú ruháidat salátacentrifugában

Ez a konyhai eszköz tökéletesen alkalmas arra, hogy a finom és kényes ruháidat – főleg melyeket csak kézzel lehet mosni – kimosd. Nem kell mást tenned, csak beletenni a darabokat a szűrőbe, beleengedni a vizet, hozzáadni a mosószert és centrifugázni. Ezután hagyd benne 10 percig, majd öblítsd ki.

2, Kapcsold be a melltartót, és húzd össze az összes ruha cipzárját

Érdemes összekapcsolni a melltartót, mikor mosógépben mosod, mivel ezzel is megnöveled annak élettartamát. Nem utolsó sorban megakadályozod, hogy minden ruhába beleakadjon és kárt tegyen benne. Ha meg akarod akadályozni a további sérülések kialakulását a dobban, húzd össze az összes ruha cipzárját. Így a fogak nem akadnak bele semmibe.

3, Gombold ki az ingek gombjait

Érdemes az ingek gombjait kigombolni mielőtt beteszed őket a mosógépbe, mert azok könnyedén beleakadhatnak a többi ruhába, ami károkat okoz a gomblyukakban és a gombokban.

4, A melltartót párnahuzatban mosd

Ha nincsen otthon mosóhálód, akkor egy hagyományos párnahuzat is tökéletesen megteszi. Ez megvédi mosás közben, melynek következtében hosszabb ideig megőrzik alakjukat. Nemes egyszerűséggel dobd bele a huzatba, csomózd össze vagy tegyél rá hajgumit.

5, Teafaolajjal távolítsd el a dohos szagot a ruhákból

A ruhák néha be tudnak büdösödni, ha nyirkos helyen vannak tárolva. Ilyenkor penészspórák kezdenek burjánzani a szövetek közt, ami dohos szagot kölcsönöz nekik. A legjobb megoldás, ha a mosáshoz 10 csepp teafaolajat teszel, ugyanis ez hatékonyan veszi fel a harcot a penésszel szemben. A teafaolaj híres antibakteriális hatásáról és baktérium, penészölő képességéről.

6, Szárítsd ruháid gyűrődés mentesre jégkockákkal

Ha nem szeretsz vasalni, de van szárítógéped akkor ez egy remek alternatíva lehet, hogy kiváltsd a vasalást. Nem kell mást tenned, mint néhány jégkockát a dobba dobni és 5 percen keresztül szárítani. Ez egyenletesen párologtatja a ruhadarabokat, mellyel gyűrődés mentesen teheted őket a szekrénybe.

7, Száraz törölközővel gyorsabban száríthatod a ruháidat

Ezzel a módszerrel időt és energiát takaríthatsz meg. Mielőtt betennéd a vizes ruhákat a szárítóba, dobj be előtte egy száraz törölközőt. Állítsd be a gépet 15 percre és hagyd, hogy a törölköző felszívja a nedvességet. Ezzel a felére csökkentheted a szárítási időt.

8, Összezsugorodott ruhák megoldása

Mind elkövettük már azt a hibát, hogy kedvenc ruhadarabjainkat véletlenül összezsugorítottuk a szárítóval. Ne aggódj, van megoldás! Egyszerűen áztasd be a ruhadarabot meleg vízbe és tegyél hozzá hajbalzsamot, majd tedd ki száradni. Előtte nyújthatsz rajta párat és hidd el vissza fogja kapni eredeti állapotát.

9, Használj gyapjúszárító golyókat a környezetbarát szárításhoz

Ez egy környezetbarát termék segít vegyszermentesen kiszárítani a ruhákat. Amikor a nedves ruháiddal együtt teszed a szárítóba, képes lehetsz a felére csökkenteni a szárítási időt. A legjobb, hogy eltávolítja a statikus energiát a törülközőkből, pulóverekből.

10, Adj sót a mosáshoz, hogy megakadályozd a színek kifakulását

A mosáshoz adott só elősegíti a ruhák színének megtartását. Ez azért van mert a sóban lévő klorid segít a színeket a szövetekbe zárni. Ez egy egyszerű és olcsó módja annak, hogy a ruháid mindig újszerűnek tűnjenek.