Minden természeti jelenségnek megvan a maga mondanivalója . Ez lehet egy baljós égszín, furcsa hanghatások vagy megnyilvánulhat a vadvilág furcsa viselkedésében – valami mindig megelőzi a problémás eseményt. És sokkal könnyebb felkészülni egy eseményre, ha tudja az ember , hogy mire is számíthat és mivel áll szemben.

Mi magunk is fontos tartjuk embertársaink biztonságát, ezért összeállítottunk egy listát azokról a jelekről, amelyek segíthetnek a felkészülésben egy várható a katasztrófa esetén.

  1. Zöld égbolt

Lehet, hogy már neked is feltűnt, hogy időnként az ég hirtelen magára ölt egy baljós zöld árnyalatot, és bár ilyenkor a kilátás apokaliptikusnak tűnhet, valójában ez csak az erős zivatarok meglehetősen gyakori jele. Az ilyen zivatarok leginkább esténként fordulnak elő, amikor a nap kék fénye, amelyet többnyire napközben is látunk, keveredik a naplemente vörös fényével, mindez átszűrődve a sötét és tömör felhőkön zöld színként jelenik meg az égbolton.

Mi a teendő ilyen esetben ? Érdemes fedett helyre behúzódni amint lehetséges. Lehetőség szerint kerülni kell a vezetékes telefonok és folyóvíz használatát. Ki kell húzni az elektronikus eszközöket a konnektorból és megvárni a vihar elcsitulását.

2. J alakú fák

A J alakban meggörbült fák a közeledő fölcsuszamlás előjelei lehetnek. A fák a talaj mozgása miatt illetve a a Föld gravitációs mezejének ingadozása miatt görbülhetnek így meg. A fák a lassú talajmozgás következtében erre a formára nőnek, ami a lejtő általános instabilitását jelzi. Az ilyen fákkal való találkozás nem azt jelenti, hogy azonnali katasztrófával kell szembenéznünk, csak azt, hogy korábban már előfordulhatott az adott területen földcsuszamlás , ezért valószínűsíthető, hogy az esemény idővel megismétlődik.

3. Keresztezve felverődött hullamámok

Amikor ezt a furcsa , tökéletes négyzet alakú rajzolatot láthatjuk a tenger felületén , akkor több mint valószínű , hogy a jelenséget a felszín alatt munkálkodó áramlat és a szél okozza. Akkor látható, mikor két hullám áramlatrendszer ferde szögekben mozog és ütközik egymással a tengeren. A jelenség lenyűgöző látványt nyújt de nagyon veszélyes.

Mi a teendő ha ezzel a jelenséggel találkozunk: Lehetőleg mindenki tartsa távol magát a víztől és parttól! A szakadási áramlatok elég erősek ahhoz, hogy az embert könnyedén be rántsák a tengerbe és lenyomják. Ha valaha mégis a vízben ér minket a hullámzás próbáljunk párhuzamosan a parttal kiúszni, hogy kitörjünk a mintából, majd a part felé szöget zárva próbáljunk kijutni.

4. Az állatvilág szokatlan viselkedése

Amikor az állatok egy nagyobb csoportja hirtelen együttesen menekülőre fogja, ez egy földrengés előjele lehet. Az ilyen körülmények között az állatok furcsa viselkedést és nyugtalanságot is tanúsíthatnak. Minél közelebb vannak a szeizmikus centrumhoz, annál hamarabb érzik meg, hogy valami nincs rendben. Van néhány elmélet arról, hogy az állatok hogyan érzékelik pontosan a közelgő rengést, amely magában foglalhatja a levegő ionizációját vagy a kitörés előtt felszabaduló gázok szagát.

Mi a teendő: Először is próbáljunk egy helyben maradni, legyen az egy autóban, bent vagy szabadban. Ha a szabadban tartózkodunk, kerüljük el messziről az épületeket vagy más magas építményeket, hogy azok nehogy ránk zuhanjanak. Ha már zárt térben tartózkodunk, térdeljünk le , keressünk egy menedéket és próbáljunk valami belekapaszkodni.

5. Elektrosztatikus hajszálak

Ha úgy érzed, hogy a szőrszálaid az égnek állnak az egész testeden, akkor érdemes felkészülni egy a közelgő zivatarra és villámlásra. A villám csak a töltések felhalmozódása után csap le, és néha az emberek érezhetik ezt a felhalmozódást, amikor a közelben történik. Az emberek enyhe zümmögést hallhatnak a fém tárgyak körül és bizsergő érzést a bőrön, miközben a hajvégek szó szerint felállhatnak és az ég felé nyúlhatnak.

Mi a teendő: Keressünk egy fedett menedéket , lehetőleg nem egy fa vagy telefonoszlop alatt!, inkább valamilyen alacsonyan fekvő terepen. Ha fedezék nélkül ér minket a vihar akkor próbáljunk leguggolni, eltakarni be a füleinket, és minimalizálni a talajjal való érintkezést. Ügyeljünk arra, hogy ártalmatlanítsunk minden fém dolgot, amely a nálunk vagy a közvetlen környezetünkben megtalálható.

6. Gomolyfelhő vagy felhőtölcsér

A gomolyfelhők nagy kiterjedésű , sűrű felhők , az égen alacsonyabban helyezkednek el és akár 8 kilométer hosszúak is lehetnek. Akkor képződnek, amikor a meleg nedves levegő gyorsan emelkedik, és kiszorítja a hűvösebb nedves levegőt , ami a nyomás csökkenését eredményezi. Ha a felhő forogni kezd, tornádót hozhat létre. Hasonlóan alakulnak ki a kúp alakú tölcsérfelhők is, melyek tornádót okozhatnak, ha kúpjuk a földet érinti.

Mi a teendő: Valószínűleg senki nem szeretné ilyen körülmények között meglátogatni az Ózt Csodaországban, mint Dorothy , ezért érdemes alaposan bezárkózni lehetőleg valamilyen pincébe vagy alagsori helyiségbe. Kerülni kell az ablakokat.

7. Fénygyűrű a nap vagy a hold körül

Ezt nevezik halójelenségnek. A haló a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenség. Több típusú is létezik, azonban mindegyiket 10-12 kilométer magasságban képződő fátyol és pehelyfelhőkben lévő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és egyedi rendeződése, illetve a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a típusáért. A fénysugarak visszaverődnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek rajtuk.

Teendő : Ha meglátjuk a jelenséget az égen , nem kell egyből aggódni , hiszen ez csak azt jelzi , hogy a vihar valahol úton van a következő napokban fog várhatóan megérkezni. Tehát mindenkinek adódik elegendő ideje arra , hogy megfelelően felkészüljön.

8. Visszahúzódó árapály

Ha a tengerparton tartózkodsz és azt veszed észre, hogy a víz hirtelen visszahúzódik, akkor valószínűleg a cunami már úton van. A szökőár erős földrengés vagy valamilyen más típusú robbanás következménye, valahol az óceán fenekén. Rendkívül gyorsan – körülbelül 500 mérföld per óra sebességgel halad , így nehézkes előre látni az esemény közeledtét.

Mi a teendő ilyen esetben: Próbálj minél beljebb eljutni a szárazföld felé. Kerüljük az alacsonyan fekvő zárt területeket, mint például a völgyek és szakadékok, amelyekbe a bejövő víz ereje könnyedén beránthat.

9. Egyenesen feléd futó állatok

Ha azt látod, hogy vadon élő állatok és madarak , amelyek átalánosságban véve kerülik az emberi társaságot egyenesen feléd tartanak, akkor futótűz állhat vagy egyéb természetellenes jelenség állhat a dolog hátterében. A menekülést és a menedék keresését a vadon élő állatok alapvető túlélési ösztöne hajtja. A füst, a forró levegő és az égő szag szintén szilárd jelei lehetnek a tűznek.

Mi a teendő ilyen esetben: azonnal evakuálásra van szükség az adott területen. Az orrot és a szájat érdemes eltakarni egy nedves ruhával és megpróbálni a minimálisra csökkenteni a belélegzett füst mértékét. A menekülő állatoknak szabad utat kell hagyni .

10. Megrepedezett hóréteg

Képzeld el, hogy télen síelni vagy túrázni indulsz , ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy a hó üregesnek tűnik-e , vagy hallható egy speciális „dobogó” hangot a lábad alatt, és az egyik legfontosabb, hogy megbizonyosodj róla, hogy láthatók-e repedések a hóban. Ha ezek közül többet is tapasztalsz az a közeledő lavinát is jelezhetik. Ezek a repedések azt jelentik, hogy a hó lassan csúszik lefelé. A lezúduló lavina akár 300 hm / órás sebességgel is haladhat ezért rendkívül nehéz elmenekülni az útjából.

Mi a teendő ha lavinába kerülsz ? Próbáljon minél gyorsabban lejutni a lejtőről. Sílécekkel, hódeszkával vagy motoros motorral lefelé haladva, majd hirtelen irányváltással oldalra kanyarodva esélyed van , hogy megelőzd a bajt. Ha nincs a közeleben semmilyen eszköz akkor érdemes egy fához közel menedéket keresni és abba belekapaszkodni. Ha pedig már elért a lefelé csúszó hó réteg végső megoldásként próbálj felfelé „úszni” a hóból.

11.

Időnként előfordulhat, hogy az emberek a napot szinte lángolónak láthatják az égbolton. Ezeket a napból kicsapó napsugarakat az egész világon gyakran erős aurora kíséri, és ezek a napvihar előjelei lehetnek. A nap mágneses mezőjének zavarai okozzák: a sugárzás és a gáz kitörése a Nap felszínén olyan hatalmas, hogy akár a földön is elérhet minket.

Mi a teendő ilyen esetben ? A napvihar nem veszélyes az emberre a Földön. De zavarokat okozhatnak az áram szolgáltatásban és áramkimaradásokat okozhatnak. Tehát a legjobb, amit ilyenkor tehetsz, , hogy kimész és megcsodálod a látványt – de ne feledkezz meg a szemvédelemről sem.