A jövedelem és a kiadások elszámolására rengeteg összetett és hatékony módszer létezik. Általában azonban, a matematikai gondolkodású és vele született tehetségekkel rendelkező, céltudatos emberek képesek jó eredményeket elérni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi ember, aki kényelmes életről álmodik, annak nincs semmi esélye.

Cikkünkben mutatunk néhány egyszerű, de annál hatékonyabb megoldást.

Fektesd be a pénzed!

Gondolj a jövődre és fektesd be a pénzed! Ez természetesen egy hosszú távú folyamat, de a legjobb módja annak, hogy később több pénzhez juthass. Minél előbb befektetsz, annál értékesebb lesz majd a pénzed. Emellett pedig számos tanfolyamon vehetsz részt, amely megalapozhatja a jövődet, tehát, szintén jó befektetésnek számít.

A három nyolc szabály

A nap 24 órából áll, amiből átlagosan nyolc órát alszunk, nyolc órát dolgozunk és nyolc óra jut saját magunkra. A munkaidőben pénzt keresünk, az alvással töltött idő pedig testünk megkímélésére szolgál. Nagyon fontos fenntartani ezt az időt, hiszen ezzel növekszik a teljesítményünk és javulhat az életszínvonalunk. Fejleszd meglévő képességeidet, szerezz újakat és a szórakozásról se feledkezz meg.

Légy óvatos a családtagoknak vagy a barátoknak adott kölcsönökkel!

Annak ellenére, hogy valószínűleg szeretjük azokat, akiknek kölcsön adunk, számítunk arra, hogy vissza is kapjuk azt a pénzt. Vannak azonban emberek, akik nem így gondolnak. Lehet olyan rokonod vagy barátod, aki titkon reménykedik abban, hogy a kölcsönkért összeget végül nem kell visszaadnia.

Ez végső soron azonban ellenségeskedéshez és a kapcsolat megromlásához vezet. Ha mindenképp szeretnél kölcsön adni, akkor érdemes írásba foglalni, így később elkerülhetőek a vitás helyzetek.

Költs kevesebbet, így biztonságban érezheted magad

A spórolás legegyszerűbb módja, ha igyekszünk minél kevesebbet költeni. Ez nem jelenti azt, hogy meg kell vonnod magadtól az alapvető dolgokat, de olyanokra viszont nem kell költened, amire nincs szükséged. Bármilyen szorult helyzet adódhat a későbbiekben, például új lakás után kell nézni vagy összetöröd az autód, lesz miből megoldanod a felmerülő problémát.

Kövesd a 24 órás szabályt

Gyakran előfordul, hogy meglátunk valamit egy üzletben vagy webshopon, amit azonnal a magunkénak szeretnénk tudni. A 24 órás szabály viszont, rengeteg pénzt spórolhat meg nekünk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy mielőtt eszeveszett vásárlásba kezdenél, várj egy napot. Ez idő alatt át tudod gondolni, hogy valóban szükséged van-e a kiszemelt dologra vagy ruhára.

A hirtelen feltörő vásárlási láz ugyanis, általában félrevezető. Egy nap után viszont, pontosan tudni fogod, mit tegyél. Próbáld ki! Észre fogod venni, hogy mennyi mindent feleslegesen vásároltál meg már eddig is.

Egy perc mindennap

Ez a trükk rendkívül egyszerű, de annál hasznosabb, hiszen lehetővé teszi, hogy mindennap ellenőrizd kiadásaidat. Mindössze egy percre van szükséged ehhez. Így azonosíthatod a felmerülő problémákat, valamint megállít téged a pénz szórásában. Ezzel pedig elérheted az elfogadható összegű kiadási szintet.

Minden vásárlás előtt tartsd szem előtt a különleges mantrát!

Tegyük fel, hogy láttál egy csodálatos kasmír pulóvert, de most nincs rá szükséged. Ebben az esetben csak jusson eszedbe a következő kifejezés: “Ez a pulóver fontosabb, mint a kényelmes vakáció a következő hónapban?” Azonnal meg fogod kapni a választ saját magadtól.

Ne dőlj be a reklámoknak!

A nagyvállalatok számos trükköt alkalmaznak annak érdekében, hogy minél több terméket adjanak el, még akkor is, amikor a vevőnek egyáltalán nincs rá szüksége. A marketing rengeteg manipulációt ismer, ráadásul irigylésre méltó kitartással.

Jusson eszedbe, hogy bármilyen leértékelés valójában magába foglalja a termék eredeti árát, ugyanis kezdetben mindent túl drágán igyekeznek értékesíteni. Végül nem te, hanem csakis a gyártó jár jól a vásárlásoddal.

Vásárolj egyedül!

A barátokkal történő vásárlás számos okból késztet minket több vásárlásra. Partnerünk ugyanis vásárlásra ösztönözhet minket, például egy ilyen mondattal, hogy “Jól néz ki vagy Jól áll neked. Vedd meg!” Egy barátokkal való vásárlás esetén sokkal többet költhetünk, mint amit eredetileg rászántunk volna.

Találkozz barátaiddal inkább egy beszélgetés, séta vagy étkezés keretein belül, de a vásárlás soha ne legyen ok a találkozásra, hacsak nem akarsz egy csomó pénzt elkölteni.

Változtass a hozzáállásodon!

A pénzzel kapcsolatos gondolatok nem lehetnek mindig negatívak. Ezt azt jelenti, hogy például mindig csak arra gondolsz, hogy mennyi csekket kell feladnod, lakbért fizetni, bevásárolni és így tovább. Ne hitetlenkedj saját sikereidben, ugyanis mindenre képes vagy, még akkor is, ha pénzről van szó. Ha túl sokat aggódsz, akkor biztosan nem tudsz megspórolni egy vasat sem.

BÓNUSZ: A pénzügyi függetlenség nem old meg minden problémát

Ha jobban belegondolsz, a pénz nem old meg minden problémát. Persze, vehetsz belőle csodálatos dolgokat, befizethetsz egy hosszú utazásra és így tovább. Érzelmeket viszont, nem vásárolhatsz rajta. Az pedig, hogy szeressenek sokkal fontosabb annál, hogy rengeteg pénzed legyen.